Tivat

Tivatska rivijera obuhvata: Lepetane, Opatovo, Donja Lastva, Tivat, Kalimanj, Župa, Bjelila i Krašići


Tivat se nalazi u centralnom dijelu bokokotorskog zaliva,na jugozapadnim  padinama brda  Vrmac (765m)Nasuprot  se proteže tivatski zaliv koji ujedno predstavlja i najveći od četiri zaliva u Boki Kotorskoj.Tivatski zaliv  s krtoljskim arhipaelagom osvaja svakog posjetioca.

Tivat zahvata površinu od 46 km2,od kojih oko 5 km2 izlazi na otvoreno more .Ima oko15000 stanovnika.Nalazi se na 42°26´sjeverne geografske širine i 18º42´istocne geografske dužine.                  

Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice,uvale i brojne plaže Dužina obale  od Veriga do Krašića  iznosi oko 30 000 m2.

Tivat se kao grad počeo razvijati tek krajem XIX v. kad je osnovana vojno pomorska luka Arsenal. Do izgradnje Arsenala zemljišni posjedi u Tivtu su uglavnom bili u rukama feudalne vlastele Prčnja, Perasta, Dobrote i Kotora.

Danas je Tivat moderan grad orjentisan na razvoj turizma kao prioritetne djelatnosti

Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice,uvale i brojne plaže čija površina iznosi oko 30 000 m2.

Svojim položajem u bokokotorskom zalivu,uvalama,sa poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko i sa svojom poznatom plazom Pržna ,Tivat je upisan u turističke karte kao atraktivna turistička destinacija.

Tivat ima tipično mediteransku klimu, sa blagim ali kišovitim zimama i vedrim  i toplim ljetima. Za Tivat se može reći da ima karakterističnu klimu,što prouzrokuje reljefna nehomogenost da se na ovako malom prostoru osjećaju lokalne klimatske razlike.

Duž obale Tivta nižu se male atraktivne lučice,uvale i brojne plaže čija površina iznosi oko 30 000 m2.

Srednja godišnja temperatura vazduha je 15° C. Ovo je najsunčaniji grad Boke Kotorske sa 2446,2 sunčanih sati u toku godine. Najčešći vjetrovi su bura (sjeveroistočni vjetar) zimi, i maestral (sjeverozapadni vjetar) u ljetnim mjesecima. Jugo je vjetar čest u jesen i zimu, veoma je topao i donosi dosta kiše.

Padavine su u Tivtu isključivo u vidu kiše, dok su ostali oblici padavina ovdje veoma rijetka pojava.Srednja godišnja količina padavina  iznosi 1.755 mm. Padavine su najkarakterističnije za hladno doba godine. Ovakvi klimatski uslovi su  omogučili da Tivat bude pogodan kako za ljetnji  tako i za zimski turizam.

Na Tivatskoj rivijeri  more je čisto a vazduh okrepljujuće blag.Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i dobrim geografskim položajem,Tivat je bogat hortikulturnim potencijalom.Pored raznovrsnog domaćeg mediteranskog bilja,tu je zastupljeno i dosta vrsta egzotičnog bilja kojeg su moreplovci donosili sa svih meridijana svijeta.Različite vrste, kao  što su magnolija, mimoza, kamelija, oleander, agava, bugenvilija, eukaliptus,čileanska jela  i druge, su se ovdje, baš zbog povoljne klime dobro aklimatizovale.       

funny pictures funny images funny photos funny animal pictures funny dog pictures funny cat pictures funny gifs